taxateur zakelijk

Taxateur zakelijk vastgoed: wat zijn de veranderingen?

De meeste veranderingen in de markt vinden plaats voor bedrijfsmatige taxaties. Deze taxaties waren voor AFM, DNB, ECB en ACM de aanleiding om de taxatiewereld goed te bekijken. Tijdens de kredietcrisis kwam naar voren dat veel taxaties niet juist waren, dan wel niet onderbouwd waren. Mede hierdoor moest het financiële stelsel middels miljarden belastingeuro´s overeind worden gehouden. In de jaren na de kredietcrisis zijn de eisen aan taxaties en zakelijke taxateur aangescherpt. De belangrijkste eisen zijn:

Onderbouwing & transparantie

De markt vereist steeds meer inzicht in hoe taxateurs tot hun waardering komen. Dus niet alleen beschrijven, maar ook conclusies trekken. Inclusief alle bijbehorende berekeningen en een onderbouwing van de yield. Tegenwoordig behelst een taxatierapport gemiddeld 50 tot 100 pagina’s.

Inschrijving NRVT

Om op termijn te kunnen blijven taxeren is inschrijven in het NRVT noodzakelijk. Huidige inschrijvingen in het SCVM of VastgoedCert zijn nog steeds geldig, maar deze worden niet meer verlengd.

Taxeren volgens EVS/IVS

Taxeren volgens EVS of IVS is geen keuze meer, maar wordt verplicht voor alle zakelijk objecten, niet alleen de grote(re). Vanuit dat perspectief is het raadzaam voor zakelijke taxateurs om de titel Recognised European Valuer (REV) dan wel de RICS-titel te behalen om te kunnen taxeren op termijn.

Aanpassingen tuchtrecht

AFM en DNB willen dat er een eenduidig tuchtrecht komt voor taxateurs. Het NRVT is van voornemens om doorlopend toezicht voor alle taxateurs in te richten. Door het vele geharrewar tussen bestuur en de centrale raad is dit er tot op heden nog niet van gekomen. Het is dan onduidelijk hoe en op welke termijn het doorlopend toezicht wordt ingeregeld. Lees meer in het artikel tuchtrecht.