Nieuwe Normen: European Valuation Standards (EVS) 2016

TEGoVA (The European Group of Valuers’ Associations) heeft een nieuwe versie van het Blue Book uitgegeven, de bijbel voor taxateurs die EVS gebruiken. Het Blue Book bevat richtlijnen en voorwaarden voor het taxeren volgens EVS.

Krzysztof Grzesik, voorzitter van TEGoVA, en John Hockey, voorzitter van de European Valuation Standards Board, stellen dat de Mortgage Credit Directive de EVS betrouwbare normen noemt die kunnen worden gebruikt door hypotheekbanken. Dat blijkt wel want in haar Asset Quality Review heeft de Europese Centrale Bank voorrang gegeven aan EVS boven alle andere standaarden voor de waardering van onroerend goed van banken.

De EVS 2016 kijkt verder dan het huidige dan EU-beleid en de Europese regelgeving. Het bereidt Europese beleidsmakers voor op toekomstige ontwikkelingen, zoals klimatologische veranderingen en regels omtrent energie-efficiency. De publicatie van de nieuwe editie van het Blue Book is een belangrijke mijlpaal voor de duizenden taxateurs in Nederland die EVS moeten beheersen om hun titel als Recognised European Valuer (REV) te verkrijgen en te behouden. Een belangrijke titel, omdat ze daarmee kunnen bijdragen aan een transparante Europese vastgoedmarkt.

Het Blue Book is in het Engels en Nederlands te verkrijgen.